Nervgift - vapen mot granbarkborren

Det kan bli vanligare med nervgifter, så kallad insekticidbehandling, för att komma åt granbarkborren.

Det säger Jörgen Ringagård på Skogsstyrelsen efter att Skogsstyrelsen på måndagen beslutade att skärpa reglerna för hur granbarkborren ska bekämpas.

Och enligt honom beror det här på vilka krav virkesköparna har på råvaran.

Och nu uppmanar bland andra skogskoncernen Södra sina skogsägare att använda sig av just insekticidbehandling i form av två olika ämnen som man lägger på ett par stockar som lockar till sig granbarkborren som sedan dör av giftet på stockarna, så kallt fångstvirke.

Magnus Lindén, som är milijösamordnare på Södra, säger att det handlar om totalt 30 kilo som kommer att användas i hela södra Sverige. Och att det bör jämföras med att det används mer än 30 000 kilo insekticider årligen i landet totalt sett.

Effekten av insekticider mot granbarkborren är så pass bra att man måste rekommendera metoden. Men Magnus Lindén poängterar att det handlar om ett undantag på grund av de skärpta reglerna från Skogsstyrelsen.

Johanna Ahl
johanna.ahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista