Onödigt med husrannsakan

Sveriges Radios jurist tycker det var onödigt att ta tilll husrannsakan för att få ut ljudinspelningar från SR Kronoberg.

Inpelningarna från Sveriges Radio Kronoberg ska ge stöd till åklagare Yvonne Rudinssons viktigaste vittne i den pågående rättegången efter mordet på Erik Axel Eriksson i Växjö.

Men Växjö tingsrätt kunde nöjt sig med ett föreläggande i stället för husrannsakan. Det anser Sveriges Radios jurist Ingrid Cars Westrell.

Enligt henne har detta aldrig skett i sådana här sammanhang tidigare.

Tingsrätten beslöt om husrannsakan för att få ut ljudinspelningar från Sveriges Radio Kronobergs nyhetssändningar på morgonen den 1 april 1992, morgonen efter det att Erik Axel Eriksson blivit mördad i Växjö.

Vice chefsåklagaren Yvonne Rudinsson hoppas att radioinslagen ska ge stöd åt hennes viktigaste vittne under den pågående rättegången mot den 34-åring som åtalats för mordet.

Tingsrättens beslut att gå med på åklagarens krav på en husransakan tvingade Statens Ljud och Bildarkiv att lämna ut dom 15 år gamla radiosändningarna.

Husrannsakan är ett kraftfullt verktyg som åklagaren har rätt att ta till.

Yvonne Rudinsson påpekar att det var viktigt att få fram materialet eftersom det handlar om en pågående rättegång om ett mord.

Men Ingrid Cars Westrell anser att det hade räckt med ett föreläggande för att få tillgång till inspelningaljuden.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista