Ingen förundersökning mot poliser

Fyra poliser, två kvinnor och två män, höll tyst om dom uppgifter dom ska ha haft om mordet på Erik Axel Eriksson.

Men ingen av dom riskerar något åtal.

Åklagaren på riksenheten för polismål, Jörgen Lindberg, har beslutat att inte inleda någon förundersökning mot någon av dom.

Beslutet som gäller dom två kvinnorna offentliggjorde han när dom hördes under rättegången.

Nu har han fattat samma beslut när det gäller dom manliga poliserna som också hörts som vittnen.

Frågan har varit om dom gjort sig skyldiga till tjänstefel när dom inte fört uppgifterna vidare till mordutredarna.

Jörgen Lindbergs bedömning är att det inte går att styrka att det skulle ha varit så.

En av kvinnorna är före detta flickvän till den åtalade 34-åringen.

Hon arbetar i dag som polis i Skåne.

Hon träffade 34-åringen 1996 och var under flera år sambo med honom.

I förhören har hon sagt att han då själv berättat för henne att han haft ihjäl en jujutsulärare som försökt tvinga till sig sex med den flickvän han hade när mordet utfördes 1992.

Den kvinnliga polisen säger till och med i i förhören att hon är säker på att han sagt att han skjutit honom men att hon inte trodde att det kunde vara sant, att han bara ville framstå som heroisk.

Hon har också berättat om det här för sin nuvarande man och för en väninna och även hennes man har känt till vissa uppgifter. Alla är poliser.

Ingen av dom har fört uppgifterna vidare till polisens mordutredare i Växjö för än dom blev kontaktade i samband med att utredningen väcktes till liv igen.

Enligt polislagen är en polisman skyldig att föra den här typen av uppgifter vidare och en internutredning om tjänstefel har nu inletts vid riksenheten för polismål i Malmö mot dom aktuella poliserna.

Dom två kvinnliga poliserna fick sina uppgifter innan dom var färdigutbildade poliser och det är - i kombination med preskriptionstiden - en omständighet som gör att åklagaren inte inleder någon förundersökning mot dom.

Deras män hade däremot anställningar inom polisen när dom fick sina uppgifter. Men i det ena fallet tar rättegångsbalken, att inte behöva vittna mot en anhörig, över polislagens skyldighet att föra uppgifterna vidare.

I det andra fallet handlar det om tredjehandsuppgifter, enligt åklagaren.

- Han har en så uttunnad roll att det i så fall bara kan handla om ett ringa brott, säger Jörgen Lindberg som alltså beslutat att inte inleda någon förundersökning mot någon av dom fyra poliserna.

En annan polis, som arbetar i Kronobergs län, har också hörts som vittne under rättegången. Men han har aldrig varit aktuell när det gäller frågan om tjänstefel eller något annat brott i sammanhanget, enligt Jörgen Lindberg.

Lennart Ernstsson 

lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista