Sexmål i Kronoberg kan bli vägledande

Ett sexmål som gäller en 17-årig pojke och en 14-årig flicka från Kronoberg kommer att få en vägledande betydelse för hur domstolarna ska döma i fall där en ung person haft sex med någon under 15 år.

Detta efter att fallet nu ska prövas i Högsta domstolen, HD.

Anledningen till att fallet tas upp av Högsta domstolen är en ny lagstiftning om sexualbrott som infördes 1 april 2005.

Enligt den så ska sexuella relationer med en person yngre än 15 år ses som våldtäkt mot barn. Men om till exempel en av de inblandade är under 15 år och den andra bara lite äldre kan undantag göras och inget straff ges, beroende på hur relationen mellan de inblandade var. Och det är just det som är aktuellt i det här fallet.

Domen i Högsta domstolen kommer att bli avgörande för hur liknande fall bedöms fortsättningsvis och visa på när undantagsregeln från den nya lagen kan användas.

Den 17-åriga pojken dömdes först av Växjö tingsrätt för sexuellt utnyttjande av barn trots att flickan frivilligt haft sex med honom.

Pojken friades därefter av hovrätten som ansåg att skillnaden i ålder och mognad mellan de två inblandade var mycket liten. Hovrätten hänvisade till just undantagsregeln i lagstiftningen.

Josefin Warg
josefin.warg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista