Nyhetssändningar bevis i mordutredning

15 år gamla nyhetssändningar från Sveriges Radio Kronoberg kommer att användas som bevis under den pågående rättegången i Växjö mot den 34-åring som åtalats för mordet på Erik Axel Eriksson 1992.

Vice chefsåklagaren Yvonne Rudinsson säger i dag,efter att nu själv ha lyssnat på sändningarna, att de kan ha ett visst bevisvärde för att styrka åtalet.

Åklagarens främsta vittne, 34-åringens dåvarande flickvän, har sagt att hon via radion fått höra talas om mordet och att den åtalade då ska ha sagt att han ”gjorde det för hennes skull”.
Hennes uppgifter, att hon kunde förstå vem som mördats efter rapporteringen i radion, har ifrågasatts av försvaret.
Det som kommer fram under de tidiga morgonsändningarna är den mördades ålder, hans exakta adress och att han varit och tränat en grupp i kampsporten jujutsi.

Radiosändningarna har åklagaren fått tillgång till efter att tingsrätten i Växjö beslutat om en husrannsakan hos Statens ljud- och bildarkiv i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista