80-tal beslut om hjälpinsatser ännu inte verkställda

Vid årsskiftet fanns ett 80-tal beslut om hjälpinsatser till familjer, handikappade och äldre som inte verkställts av kommunerna i Kronoberg. Och det kan leda till sanktionsavgifter för kommunerna.

I en regeländring i socialtjänstlagen, som gjordes i juli 2006, förklaras det att de beslut som tagits men som inte verkställts när tre månader passerat kan leda till att kommunen måste betala en sanktionsavgift som kan variera från tiotusen kronor till en miljon kronor.

Ett av de 80-tal beslut som ej genomförts rör ett barn i Lessebo kommun. Barnet var beviljat bistånd i form av familjehemsplacering men biståndet hade i början av året fortfarade inte verkställts. I januari tog Länsstyrelsen ärendet till Länsrätten och då hade det gått två år sen beslutet hade fattats av Lessebo kommun.

Lisel Forsberg som är individ- och familje omsorgschef vid Lessebo kommun, säger till Sveriges Radio Kronoberg att det aktuella beslutet har återkallats men hon vill inte kommentera fallet förrän man svarat Länsrätten den 28 februari.

Socialkonsulenten Per-Arne Pettersson ser allvarligt på att beslut som fattats inte verkställts, som i fallet med barnet i Lessebo:
- Man hade gjort bedömningen att barnet hade behov av ett bistånd och det skulle lämnas med stöd av socialtjänstlagen. Och då är det naturligtvis allvarligt när ett sådant beslut inte verkställs, säger han.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista