Fler skuldsaneringsärenden efter lagändring

Trycket har ökat på Kronofogdens handläggare sedan rutinerna för skuldsanering ändrades vid årsskiftet. Under januari i år fick handläggarna i Kalmar, som också har hand om Kronobergs län, in tre gånger så många ärenden som under samma månad förra året.

I Kalmar har man i januari handlagt 176 ansökningar om skuldsanering, att jämföra med förra året då det kom in 53 ansökningar samma månad.

I och med ändringen som infördes vid årsskiftet trodde många att det skulle bli lättare att beviljas skuldsanering men det är i själva verket fortfarande är samma kriterier som gäller - och den missuppfattningen har lett till mängder av ansökningar.

Den största skillnaden i nya lagen är att Kronofogdemyndigheten nu som första instans prövar en ansökan om en skuldsanering. Tidigare skulle den skuldsatte först ska göra ett eget försök, för att komma överens med sina borgenärer, innan han eller hon fick gå vidare till Kronofogdemyndigheten för att ansöka om skuldsanering.

Något annat som ändrades vid årsskiftet är att Kronofogdemyndigheten nu har möjlighet att besluta om tvingande skuldsanering, det vill säga bestämma att någon ska skuldsaneras trots att en borgenär sagt nej till det.

Det ökade antalet ärenden innebär att Kronofogdemyndigheten nu måste anställa fler för att klara den ökade mängden ansökningar. Det rör sig om upp till tio tjänster som kommer hamna i Stockholm och avlasta handläggare på dom lokala kontoren.

nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista