Stort intresse på Ungdomsmässa i Växjö

Att bli anställd på ett bemanningsföretag kan vara ett sätt att komma ut på arbetsmarknaden.  Många företag säger också att dom helst hyr in personal först, för att eventuellt anställa senare.

Det var fullt hus på Arbetsförmedlingen i Växjö idag. Många ungdomar ville lämna in sina CV till företagen eller bara ha information om hur de kunde få jobb.

Allra flest besökare hade bemmanningsföretagens representanter. En av dem var Fredrik Fasth som sökte jobb som lagerarbetare. Han är inte ensam om att söka sig till ett bemanningsföretag. Linda Gustafssson som är arbetsförmedlare märker att bemaningsföretagen lockar fler och fler, särskilt ungdomar. Det beror enligt henne på den typ av jobb som dom ofta erbjuder.

Jennie Ljungdahl på Adecco håller med.

- Det är lättare för dem att få en ingång i den typen av företeag, säger hon.

Många företag säger också att dom helst först hyr in personal, för att sen eventuellt anställa personen i fråga. En undersökning från Lernia visar att 9 av 10 industriföretag helst vill hyra in först och anställa sen.

Enligt Margreth Moshaidi på Lernia är det också många av deras anställda som efter ett tag lämnar bemanningsföretaget.

Men alla ungdomar på mässan var inte lika positiva till bemanningsföretagen. Gabriella Lorén från Åryd vill mycket hellre bli anställd direkt på ett vanligt företag.

- Jag vill inte att det ska reslutera i två veckor där och två veckor där. Det känns inte säkert.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista