Endast två av hundra bidrags-fuskare ledde till polisanmälan

Försäkringskassan Kronoberg har gjort betydligt färre polisanmälningar för fusk med föräldrapenningen än vad räknat med. I november var beskedet att ett hundratal bidragsfuskare skulle anmälas. Men det blev bara två stycken som polisanmäldes.

I november 2006 gick Försäkringskassan ut med att hundra polisanmälningar skulle göras mot bidrags-fuskare gällande tillfällig föräldrapenning under hösten i Kronobergs län. Det antalet hade man gallrat fram av 550 fall där felaktigheter hittats, och Försäkringskassans bedömning var att hundra var så grova att det skulle leda till en polisanmälan.
Så blev det inte. Flera omvärderingar av fallen gjordes efter diskussioner med polis och åklagare som ansåg att alla hundra inte var tillräckligt grova för att anmäla, säger Ingemar Gustavsson, ansvarig för kontrollverksamheten vid Försäkringskassan Kronoberg.

Hittills i år har Försäkringskassans sex utredare i Kronoberg polisanmält tolv stycken bidrags-fuskare med tillfällig föräldrapenning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista