Effektiviseringar föreslås för att klara landstingets ekonomi

Det ekonomiska läget är kärvare än på länge för Landstinget Kronoberg och kraftiga besparingar är att vänta. Och när landstingsfullmäktige sammanträdde i dag var oron stor när det gäller ekonomin.

Några förslag på hur man ska klara ekonomin kom under fullmäktigemötet.

Centerpartistiske landstingsrådet Paul Johansson sa att det nu blir hushållning av resurserna som gäller och att en översyn av verksamheterna krävs.

Vänsterpartiets Lennart Wärmby vill premiera dom lönsamma enheterna inom landstinget med en slags tio-i tipp lista för att öka effektiviteten.

Socialdemokraten Roland Johansson menar att det behövs mer statliga pengar till sjukvården, annars måste det till en skattehöjning enligt honom.

Måndag 5 mars ska konkreta förslag till besparingar vara framtagna för landstingsstyrelsen att ta ställning till.

Nedläggningsbeslutet för Ljungby BB var också uppe till debatt vid dagens landstingsfullmäktige. Flera interpellationer hade lämnats in och flera politiker var kritiska till majoritetens beslut att lägga ned BB i Ljungbuy.

Bland andra vänsterpartiets Tryggve Svensson, socialdemokraternas Anna Fransson och miljöpartiets Michael Öberg riktade kritik mot Suzanne Frank och övriga i den borgeliga majoriteten.

Anne Marchal
anne.marchal@sr.sr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista