Mycket hot och våld inom handikappomsorgen i Växjö kommun

5 000 fall av hot eller våld mot personal hos Växjö kommun rapporterades förra året 2006.

500 fall skedde inom Skol- och barnomsorgens särskilda boendeformer och några fall inom avdelningen Arbete och välfärd men majoriteten.

4 500 av incidenterna, skedde inom handikappomsorgen. Det är oftast på boenden för funktionshindrade eller psykiskt sjuka och ett fåtal vårdtagare utför många av fallen.

- Om man nu kan säga så, så handlar det mest om lite mindre allvarliga händelser som nyp, luggningar och sparkar. Men vi tar det på fullaste allvar, säger Kjell Magnusson som är distriktschef för Handikappomsorgen i Växjö kommun.

Kjell Magnusson säger att kommunen bedriver ett ständigt arbete med att få ner antalet incidenter.

Personalen i omsorgen ges utbildning i bemötande, handlingsplaner för olika situationer och arbetsplatser har inrättats och alla incidenter ska rapporteras just för att man ska kunna sätta in nödvändiga åtgärder.

Men så länge det finns människor som behöver vård, kommer man aldrig undan våld och hot helt tror Kjell Magnusson.

- I många sammanhang så ingår det som en del av funktionshindret att använda våld och det är ofrånkomligt på några arbetsplatser. Men vi bedömer att de åtgärder vi vidtar och jobbar med i nuläget mot våld och hot är tillräckligt, säger han.

josefin.warg@s.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista