Arbetslös skeptisk till budget trots att jobben är i fokus

Tyngdpunkten i vårproposition som presenterades av regeringen idag, låg på att skapa fler arbetstillfällen. Och det ska ske genom att ersättningen från a-kassan succesivt sänks, och med hårdare krav på dom arbetslösa att söka jobb.

Men Yassin Kahen, som är arbetslös sedan drygt 2 år tillbaka undrar om det verkligen kommer leda till att det blir lättare att hitta ett arbete.

- Jag tycker det har blivit svårare att hitta jobb, det betyder ingenting att regeringen bara lovar och lovar att det ska bli enklare, säger han. 

Samtidigt som de borgerliga riksdagsledamöterna från Kronobergs län presenterade regeringens vårproposition för medierna i ett sammanträdesrum på Arbetsförmedlingen i Växjö, satt den 36-årige möbelsnickaren Yassin Kahen ute bland datorerna på Arbetsförmedlingen och sökte jobb. Han berättar att han varit arbetslös till och från i två och ett halvt år, och att han upplever det som mycket svårt att hitta ett fast arbete.

Yassin Kahan är en av dom långtidsarbetslösa som regeringen nu säger sig satsa på att lättare få in på arbetsmarknaden, genom att införa en så kallad jobb- och utvecklingsgaranti vid halvårsskiftet, som delas in i tre steg. Först och främst blir det högre krav på att söka jobb för den arbetslöse, innan det kan bli aktuellt med olika typer av arbetspraktik och subventionerade anställningar. Och har man fortfarande inte fått jobb efter 450 dagar anvisas man till en så kallad samhällsnyttig sysselsättning, som inte ska konkurrera med vanliga jobb, men se till så att den arbetslöse inte blir passiv. Samtidigt sänks ersättningen från a-kassan succesivt, till 70 procent efter 200 dagar och 65 procent efter 300 dagar.

Yassin Kahan är osäker på om den nya jobbgarantin vekligen kommer fungera, och han ställer sig frågande till hur en sänkt akassa gör det lättare för folk att hitta ett arbete.

- Finns det inte några jobb att söka så spelar det ju ingen roll, säger Yassin Kahan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista