Kommuner kräver ormtillstånd

Om du har tänkt skaffa orm och bor i Ljungby, Uppvidinge eller Växjö kommun, måste du söka tillstånd för detta. Oavsett om ormen du tänkt köpa är giftig eller inte. 1:a mars i år infördes nämligen tillståndplikt för ormhållning.

Miljö- och hälsoskyddskontoret kan ställa krav på hur du ska hålla din orm för att den inte ska skapa obehag eller besvär för andra. Innan du köper orm bör du ta reda på vad som krävs rent djurskyddsmässigt. Det finns vissa krav på vad en orm ska ha för att trivas. Till exempel: Ett riktigt terrarie.

Man ska också ta reda på om ormen kan innebära några risker, vara medveten om att folk kan bli skrämda av ormar och se till att den inte kan rymma om det är en giftig orm. Det är inte bara du som nyss har köpt en orm som ska söka tillstånd för ormhållning, utan även du som har haft din orm i flera år ska rapportera detta till miljö-och hälsoskyddskontoret, annars kan det få till följd att de förbjuder dig att ha orm i fortsättningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista