Student i Växjö efter massakern: - Jag känner sorg

Amerikanska studenter på Växjö universitet är chockade över måndagens massaker på ett universitet i Virginia då över 30 personer dödades.

- Jag är ledsen över det som har hänt och känner sorg med de familjer som har förlorat någon av sina anhöriga, säger Kristi Ensign, en av ett 20-tal amerikanska studenter som läser i Växjö just nu.

Kristi Ensign fick reda på nyheten av vänner hemma i USA, och hon har sedan följt de amerikanska nyhetssändningarna via Internet.

Det som hände på universitet i Virginia var att en ung man gick från klassrum till klassrum och sköt ihjäl ett 30-tal människor. Två timmar tidigare hade två personer dödats på ett studenthem på området.

Skytten, en 23-årig student från Sydkorea, tog sitt eget liv efter massakern. Enligt de uppgifter som hittills kommit fram handlar det sannolikt om ett svartsjukedrama.

Lucas People som också är utbytesstudent från USA tycker inte att det är särskilt märkligt att sådana här saker händer så ofta i USA, säger han:.

- Det är mycket lättare i USA att bära på vapen.

Hemma i USA åker han själv alltid runt med ett vapen i sin bil .

- Det inte så att jag har det på sätet eller att det är laddat. Men det är ändå så att det är där.

Lucas People tycker att säkerheten är hög på universiteten i USA men att kulturen där är annorlunda. Här i Sverige slutar oftast ett gräl bara med en diskussion medan i USA blir det ofta slagsmål av det eller ännu värre.

- Oftast eskalerar det inte till ett slagsmål här. Det gör det för de mesta i USA.

Linda Petersson

linda.petersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista