Ljungby planerar 50 nya seniorbostäder

Ljungbybostäder vill investera mellan 50 och 100 miljoner kronor på ett 50-tal nya seniorbostäder de närmsta åren.

Som Sveriges Radio Kronoberg tidigare berättat kommer efterfrågan när det gäller den typen av lägenheter att öka kraftigt i Ljungby.

Centerns Lars-Erik Karlsson är vice ordförande i Ljungbybostäder.

- Vi tittar på de här behoven. Vi försöker tillgodose dem i både Ljungby, Ryssby och Lidhult. säger han.

För att ta reda på hur äldre vill bo när de blir gamla skickade Ljungby kommun och det kommunägda bostadsbolaget Ljungbybostäder i höstas ut en enkät till 1000 personer över 60 år.

Resultatet visar att 57 procent anser att en seniorbostad är det som kommer passa dem bäst. Det vill säga en vanlig lägenhet anpassad för äldre med till exempel hiss, låga trösklar och handikappanpassat badrum.

Några sådana lägenheter finns inte i kommunen idag, tvärtom är mängder av lägenheter byggda på 60 eller 70-talet och de är relativt trånga och saknar dessutom hiss.

Att göra om lägenheterna till seniorbostäder är inte aktuellt. Det skulle bli alldeles för dyrt och enda alternativet är alltså att bygga nytt, anser Lars-Erik Karlsson.

Ljungbybostäder planerar nu därför att bygga 30 seniorlägenheter i området Sländan i Ljungby.

Även 8-9 seniorbostäder planeras i Västanå i Ryssby och några få vid torget i Lidhult. Området Sländan kommer, enligt Ljungbybostäders vd Thomas Hermansson, kosta mellan 40 och 50 miljoner kronor.

För Ryssby och Lidhult finns ännu ingen kalkyl.

Efterfrågan när det gäller lägenheterna på Sländan i centrala Ljungby är enorm, enligt Lars-Erik Karlsson.

Frågan är om de planerade lägenheterna kommer att räcka till.

- Ökar man med runt 50 seniorlägenheter så bättrar det sig. Men det är inte säkert det räcker. Vi kommer att fortsätta titta på markanden. Vi är ett företag som ska se till att det finns bostäder, förutsatt att det finns pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista