Fortsatt strejk i Kosta

Byggstrejken som bland annat drabbar bygget av nya butiker vid Kosta Outlet fortsätter. På lördagen träffades fackförbundet Byggnads och arbetsgivarparten Sveriges Byggindustrier under tre timmar utan att medlarna var med. Men man kom inte heller då överens och parterna ska träffas igen på söndag eftermiddag.

- Jag vet mycket lite om vad som sas, men jag förmodar att de har närmat sig varandra och har mer att prata om, säger Kent Unbeck som är ombudsman för Byggnads avdelning 3 Sydost.

Tidigare i veckan kom medlarna med ett bud som arbetsgivarna accepterade, men som Byggnads sade nej till. Byggnads motiveringen till avslaget på medlarnas bud var bland annat att förhandlingsrätten inte är tillräcklig och att löneökningarna som föreslogs understiger nivåerna i industriavtalet. 

I nuläget är runt 800 av PEAB:s arbetare uttagna i strejk, bland annat 19 stycken i Kosta. Men ytterligare cirka 1 500 personer är varslade om strejk hos JM, NCC och Skanska från den 27 april. Det varslet rör ingen arbetsplats i Kronobergs län.

- Jag vet inte alls om det blir en utökning av strejken, det kan gå åt vilket håll som helst, säger Kent Unbeck.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista