Många unga kvinnor söker hjälp

Mellan 300 och 400 kvinnor i Kronobergs län anmäler varje år att de utsatts för våld från män i sin närhet. Men det är inte bara vuxna kvinnor som drabbas utan även unga tjejer som utsätts för fysisk och psykisk misshandel från sina pojkvänner. 

- Det är ett återkommande problem. Vi får flera samtal från just unga kvinnor i parrelationer som blir misshandlade både psykiskt och fysiskt, säger Åsa Neuschütz som jobbar för Tjejjouren i Hera i Växjö.

De unga tjejer som ringer tjejjouren brukar ofta bara vilja ha någon att berätta för om problemen, enligt Neuschüts. Fokus ligger ofta på den fysiska misshandeln, men representanterna på Tjejjouren brukar ofta märka att det även förekommer psykisk misshandel.

- De som ringer är anonyma men jag skulle tro att det ringer tjejer i alla åldrar mellan 13 och 24, säger hon.

Någon statistik för hur många tjejer som verkligen blir psykiskt eller fysiskt misshandlade i relationer och hur det ser ut i olika åldrar finns inte. Åsa Neushütz tror att mörkertalet är stort och hon menar att det behövs information till unga tjejer för att de ska kunna undvika destruktiva förhållanden.

- Jag tror det är viktigt att jobba förebyggande för att stärka unga kvinnor, säger Åsa Neuschütz.

Josefin Warg
josefin.warg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista