Bygger eget viltstängsel

Trots flera viltolyckor de senaste åren på väg 25, väster om Ljungby, har Vägverket vägrat sätta upp viltstängsel. Men nu tar dom boende i området saken i egna händer. Den kommande helgen börjar dom själva att bygga några meter viltstängsel, med hopp om att Vägverket ska bygga resten.

- Vi hoppas att dom ansvariga på Vägverket ska vakna och dom sen tar vid där vi slutar, säger Roger Andersson, en av dem som ligger bakom initiativet.

Det är en två och en halvmil lång vägsträcka väster om Ljungby på väg 25 som är problemet enligt initiativtagarna. På de drygt 20 kilometerna inträffade enligt Roger Andersson, under 2006, 13 älgolyckor, 21 rådjursloyckor och dessutom två kollisioner mellan bil och vildsvin.

Men trots olyckorna vill Vägverket avvakta med viltstängsel. Därför kommer ”Tjugofemman”, som intresseföreningen kallar sig, börja sätta upp staket en kort del av sträckan.

Och det lokala stödet är stort. Över 6000 namnunderskrifter har skickats till Vägverket, och till helgen börjar arbetet med att sätta upp privat vilstängsel.

Finansieringen står ett försäkringbolag för, eftersom Vägverket inte bidragit med pengar.

- Går man in på Vägverkets hemsida och läser om deras noll-vision så vill det till en bra förklaring till varför dom inte sätter upp ett viltstängsel på hela 25:an, säger Roger Andersson.

Men när Sveriges Radio Kronoberg ringer upp Björn Jonsson på Vägverket, så visar han sig vara måttligt road av initiativet.

- Den aktuella sträckan ligger med i Vägverkets långsiktiga plan och intresseorganisationens projekt att sätta upp viltstängsel på egen hand förändrar ingenting, säger Jonsson.

- Vägverket kommer inte att fortsätta bygget där intresseorganisationen slutar. Det får helt enkelt vänta tills pengarna finns, säger Björn Jonsson.

- Jag vill se den på Vägverket som står upp och förklarar sig den dagen någon skadas på vägsträckan, avslutar Roger Andersson från intresseföreningen ”Tjugofemman”.

Men när Sveriges Radio Kronoberg ringer upp Björn Jonsson på Vägverket, så visar han sig vara måttligt road av initiativet.

Den aktuella sträckan ligger med i Vägverkets långsiktiga plan säger han o intresseorganisationens projekt att sätta upp viltstängsel på egen hand förändrar ingenting.

Vägverket kommer inte att fortsätta bygget där intresseorganisationen slutar - det får helt enkelt vänta tills pengarna finns, säger Björn Jonsson.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se