Fler anmälda bidragsfuskare av försäkringskassan

24 personer i Kronobergs län har polisanmälts av försäkringskassan för bidragsfusk hittills i år, och ytterligare fler är på väg till polisen. Det här är betydligt fler än vad som lämnades in på hela förra året och dom som utmärker sig är föräldrar som fuskat med bidrag för vård av sjukt barn.

18 personer i länet har hittills polisanmälts för att de tagit ut tillfällig föräldrapenning för vård av sjuk barn, trots de inte haft rätt till det. I många fall rör det sig om små summor, men det finns också mer omfattande bedrägerier, det säger Ingemar Gustavsson på Försäkringskassan Kronoberg.

Föräldrar pekas ut bland de största fuskarna, men även andra typer av fusk har ökat.

Sammanlagt rör det sig om 24 anmälningar vilket är fler än vad som kom in på hela förra året. Rekordet i år är en person i länet som lurat till sig 255 000 kronor genom att få ålderpension och bostadstillägg, säger Ingmar Gustavsson.

Anledningen till ökningen av anmälningar är inte att folk börjat fuska mer, säger Ingmar Gustavsson. Det är bara fler som upptäcks nu, eftersom Försäkringskassan anställt många fler kontrollanter, i Kronobergs län rör det sig om 5 personer som nu arbetar heltid med det här.

Förutom att de som anmälts tvingas betala tillbaka de lurat till sig, så väntar nu polisutredningar som ofta leder till åtal, säger Ingmar Johansson på försäkringskassan Kronoberg.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se