Kuratorer kritiska till ersättning

Att elever på särskolan som skolkar mycket, får behålla sin så kallade aktivitetsersättning på flera tusen kronor i månaden, är fel, det anser 18 skolkuratorer från södra Sverige som nu skrivit ett brev till socialdepartementet, för att få dem att ändra reglerna.

Aktivitetsersättning är ett ekonomiskt stöd som ges till ungdomar med funktionshinder, som inte gått ut gymnasiet när dom fyllt 19 år. Det är Försäkringskassan som betalar ut dom här pengarna och det sker fram till det att eleven tar studenten. Det kan handla om upp emot 7000 kronor i månaden.

Men skolkuratorerna ifrågasätter nu alltså att den här typen av ersättning betalas ut, även om eleverna som inte sköter sin skolgång.

– Man måste prestera för att få en lön, säger Ann-Marie Vråmo, kurator på Kungsmadskolan och en av de som står bakom brevet till socialdepartementet.

Enligt Försäkringskassan finns i nuläget ingen möjlighet att dra in eller minska aktivitetsersättningen för en elev som skolkar mycket. Det säger Margareta Sjöblom på försäkringskassan i Växjö.

– Vi gör ingen sådan uppföljning, säger hon.

Och skolkuratorerna anser nu reglerna bör ändras. Enligt Ann-Marie Vråmo borde utbetalningssystemet fungera likadant som det gör för de elever som får bidrag från Centrala studiestödsnämnden, CSN.

– Där förlorar man ersättningen om man inte sköter sin skolgång, så borde det här också fungera, säger Ann-Mari Vråmo.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se