Elever i Tingsryd mest otrogna hemkommunen

Färre och färre elever väljer att gå på Wasaskolan i Tingsryd. Och det kan få konsekvenser.

När länets niondeklassare nu har fått sitt första besked om vilken utbildning de kommit in på till hösten visar det sig att ungdomarna i Växjö, Älmhult och Ljungby är mest trogna gymnasieskolorna i hemkommunen.

Men i Tingsryd, och även i Uppvidinge och Alvesta, är förhållandet det motsatta, där väljer fler och fler elever att gå på gymnasiet i en annan kommun.

I Älmhult, Växjö och Ljungby har omkring 70 procent av niondeklassarna valt en utbildning på hemmaplan till hösten, därefter kommer Markaryd där drygt 60 procent av eleverna har valt gymnasiet i hemkommunen.

Men i Uppvidinge, Alvesta och Tingsryd är siffrorna annorlunda.

I Uppvidinge väljer exempelvis 43 procent av niondeklassarna en utbildning på hemmaplan. I Alvesta har andelen på ett år rasat från drygt 32 procent till 23 procent, och en liknande situation är det i Tingsryd där Wasaskolan tappat från drygt 49 procent av eleverna i fjol till drygt 39 procent i år.

Men tack vare att det i år är fler nior som går ut än vad det var förra året ser det ut som om antalet elever på Wasaskolan i höst kommer att bli ungefär detsamma som förra året.

Ändå tror rektorn på Wasaskolan Bo Skandevall att någonting drastiskt måste göras om den vikande trenden håller i sig.

- Fortsätter den här utvecklingen måste vi se över om gymnasieskolan kan vara kvar, säger han.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se