IT-bolag i ekonomisk kris 300 kunder riskerar att drabbas

Trådlös bredbandsteknik har lockat 300 landsbygdsbor i Kronoberg att teckna abonnemang med IT-operatören True Mobile Broadband, TMB.

Nu har företaget hamnat i ekonomisk kris och oron sprider sig bland kunderna.

- Jag tror inte på dom eftersom dom har varit så arroganta. Det har inte alls varit något kundvänligt företag att ha och göra med, säger Karin Petersson som bor i Tolg norr om Växjö och som tecknat abonnemang med TMB.

Omkring 5000 kronor har Karin Petersson och hennes familj satsat för att få tillgång till TMB:s trådlösa kommunikationssystem.

Nu är frågan vad dom kommer att få ut av den investeringen.

Kunderna har långt ifrån strömmat till som företaget räknat med för sin satsning på landsbygden i Kronoberg, en satsning som bland annat finansierats med kommunala bidrag på en halv miljon kronor och statliga pengar.

Kalkylen låg på 1 000 kunder. Men bara runt 300 har tecknat abonnemang hittills.

Det räcker inte. IT-företaget har hamnat i en ekonomisk kris och riskerar konkurs.

Jörgen Skantz är IT-strateg på Växjö kommun, som tillsammans med Alvesta, Tingsryd och Älmhult tecknat avtal med TMB.

- Det är naturligtvis olyckligt för alla inblandade parter. Men vi försöker nu hitta en lösning tillsammans med leverantören. Vi har fortfarande ambitionen här att hitta en långsiktig lösning, säger han till Sveriges Radio Kronoberg.

Men hur den ska se ut vet ingen i dag.

Det beror på hur konkursförvaltarna lyckas.

Två bolag som står TMB närmast och som har samma ägare är försatta i konkurs.

Företaget som levererar själva internettjänsten i det trådlösa kommunikationssystemet, converGate24, har försatts i konkurs av Kalmar tingsrätt.

Och företaget som äger TMB, airNet Holding, har försatts i konkurs av Stockholms tingsrätt.

Osäkert läge alltså, och Karin Petersson uppmanar nu andra landsbygdsbor som intresserar sig för det trådlösa systemet att avvakta med att teckna abonnemang.

- Nu är ju läget väldigt instabilt så det hoppas jag verkligen att dom tänker sig för, säger hon.

Bertil Damberg, delägare i dom företag som försatts i konkurs och vd och delägare i TMB, har inte gått att nå under tisdagen.

lennart.ernstsson@sr.se

Lennart Ernstsson