Läkarrekryteringen misslyckades - Ljungby BB läggs ner

BB på Ljungby lasarett läggs ner efter semestern. Orsaken är att det inte finns några kompetenta barnläkare som vill ta de tre lediga platserna i Ljungby.

När BB i Ljungby stänger för semestern den 15 juni, blir det den slutgiltiga stängningen, förlossningen kommer inte att öppna igen efter semestern eftersom landstingsledningen inte lyckats hitta några kompetenta barnläkare som vill ta de lediga jobben i Ljungby.
Ansökningstiden till för barnläkartjänsterna gick ut söndag den 20 maj, efter beslut från landstingsstyrelsen.
Enligt Nicklas Nygård som är chef på förlossningen i Ljungby så var den tidsramen alltför snäv, men trots det och trots hot om nedläggning, så har BB två polska läkare på gång.
Men landstingsledningen vill inte invänta att den ena av läkarna ska ge besked först i slutet på maj, och man vill heller inte invänta att den andra måste genomgå en språkkurs innan det kan bli aktuellt att jobba på förlossningen.
Under maj och juni upprätthålls förlossningsvården i Ljungby med tillfälliga så kallade hyrläkare,  men eftersom en hyrläkare kostar uppemot 80.000 kronor i veckan, ungefär lika mycket som en barnläkare tjänar per månad  så är den lösningen för dyr, enligt landstingsdirektör Sture Andersson.

Gustav Klarin
 gustav.klarin@sr.se