Positiva tongångar i Alvesta

Alvesta har medvind.

Det anser dom styrande politikerna som presenterade sin budget för nästa år på onsdagen.

- Jag tycker det värdigt ljust ut, säger kommunalrådet Robert Olesen (s).

Det är den ovanliga grupperingen med socialdemokraterna , miljöpartiet, centern och folkpartiet som står bakom förslaget, som innehåller satsningar på flera områden i kommunen.

Och efter en del år av minskad befolkning och vissa år med besvärliga budgetunderskott tror Robert Olesen på framtiden.

- Näringslivet går bra, utvecklingen går bra, det etableras nya bostäder och jag tror att vi kommer utöka invånarantalet. Jag tror inte det kommer bli någon negativ trend igen.

Budgetförslaget har en omsättning på drygt 1 miljard och man räknar med ett överskott på 15 miljoner. Och skolan och barnen står i centrum i förslaget:

Det handlar bl a om två miljoner till skolorna 2008 och åren därefter ska tillskottet ökas till fem miljoner. och 2 miljoner avsätts till fritidsanläggningar vid Virdavallen.

Men när det gäller den heta frågan om vilka skolor i kommunen som ska få leva vidare så hänvisar Robert Olesen till Barn- och ungdomsnämndens möte i morgon.

För utveckling på företagsamheten satsas på att ställa i ordning Björntorps industriområde strax norr om Alvesta och på kombiterminal för järnvägen, som också är en miljösatsning.

Men Mats Jonsson, moderat oppositionsråd, är missnöjd med förslaget.

- Det är en svag budget. Man balanserar på svag lina, säger han

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".