Strejken drabbar Smaland airport

Alla SAS-flyg mellan Växjö och Sockholm på fredagen kommer ställas in, i och med att fackförbundet HTF:s varslat om strejk. Bara flyget 06.35 kommer gå som planerat.

- Vi förbereder oss, bland annat måste personalen förberedas för att ta emot samtal från resenärer, säger vd:n på flygplatsen i Växjö Lars Håkansson.

Fackförbundet HTF och SAS-ledningen har inte lyckats komma överens, trots flera förhandlingar. HTF har krävt flera förbättringar i arbetsmiljön för de kabinanställda, medan SAS-ledningen å sin sida anser att deras personal redan har samma eller bättre villkor än vad konkurrenternas anställda har.

Och om de inte kommit överens under torsdagen så går 800 kabinanställda i SAS ut i strejk på fredagsmorgonen. men trots att det inte är klart att det blir strejk så stäls ändå alla flyg utom ett mellan Växjö och Stockholm in på fredagen. Bara morgonflyget 06.35 från Växjö, kommer att gå som planerat, övriga åtta SAS-turer kommer inte att kunna flygas. Hur det blir med trafiken i helgen är däremot oklart, beslut om lördagens plan fattas under fredagen.

Och de senaste dygnen har många oroliga passagerare hört av sig till Smaland airport, säger Lars Håkansson.

- Jag kan inte säga exakt vad som händer med dem, vi har ju flyg till Bromma flyplats också, men annars blir det tåg eller buss, säger Lars Håkansson.

Och strejk-varslet kommer också innebära en ekonomisk förlust för Smaland airport.

- Vi är delvis försäkrade, men det innebär ju även att passagerare inte kommer att besöka vår cafeteria till exempel, säger Lars Håkansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".