Mördade exfrun med ett svärd 50-åring dömd till 10 års fängelse

Den 50-åring som högg ihjäl sin exfru med ett svärd på en gård utanför Vislanda döms av Växjö tingsrätt till 10 års fängelse för mord.

Det var den 15 mars i år som mannen ringde SOS och sa att han dödat sin fru utanför sitt hem. När polis och ambulans kom till platsen hittade dom kvinnan, död på marken, med sticksår i bröstet och ryggen.

Den 50-årige mannen, som tidigare är ostraffad, har berättat att hans äktenskap var väldigt stormigt och att han länge varit förtryckt av sin fru.

Några veckor innan mordet hade de separerat och han hade träffat en ny kvinna, vilket orsakat flera bråk och enligt mannen så trakasserade frun dom båda vid flera tillfällen. Mannens nya kvinna hade till exempelvis polisanmält hustrun för bland annat hemfridsbrott och skadegörelse.

Och vid lunchtid den 15 mars uppstod alltså återigen ett kraftigt gräl. 50-åringen har i förhören sagt att han då helt tappade besinningen, hämtade ett svärd i huset som han jagade frun med. Han stack henne först i ryggen, och när hon då ramlade omkull, stötte han svärdet i hennes bröst.

Åklagaren Yvonne Rudinsson yrkade under rättegången att mannen skulle dömas till 10 års fängelse för mord, medan mannen ansåg att rubriceringen skulle bli dråp med hänsyn till att han de senaste åren haft det väldigt jobbigt. 

Växjö tingsrätt skriver i sin dom att utredningen visserligen visat att mannen haft det svårt. Men det ska ställas mot den dödsångest som kvinnan måste känt när mannen jagade henne och hur försvarslös hon var när hon låg på rygg och fick svärdet i bröstet, resonerar domstolen.

Han döms därför till 10 års fängelse för mord.

Mannens försvarare Tomas Malm säger till Sveriges Radio Kronoberg att han och 50-åringen ännu inte tagit ställning till om domen ska överklagas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".