Ny regering i Ljungby när (s) hoppar av

Den socialdemokratiska ledningen i Ljungby avgår och kommunen får nu en ny regering i minoritet. Det blev klart efter en segdragen debatt på kommunfullmäktiges möte under torsdagskvällen.

Det var efter att ha blivit nedröstade av den borgliga alliansen och det lokala partiet Kommunens bästa i en budgetfråga om äldreomsorgen som socialdemokraterna valde att ge upp - bara ett halvår efter valet. Att lägga ner eller rusta upp ett gammalt äldreboende i Lagan, Bergagården, blev en av de avgörande frågorna.

I samband med ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte om ett par veckor tar den borgliga alliansen över ordförandeposterna och styret i Ljungby. Och centerns Carina Bengtsson blir, som väntat, nytt kommunalråd.

Ljungby får därmed en ny regering i minoritet. De borgliga allianspartierna kommer att vara beroende av stöd från andra partier för att få igenom sin politik.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".