Tingsrydstravet lockar med Järvsöfaks

Världens genom tiderna kanske bästa kallblodshäst, Järvsöfaks tävlar på Tingsrydstravet den 12 augusti. Det är de senaste stora nyheten inom travvärlden. Det blir samtidigt världens första travlopp på mile-bana, alltså 1609 meter.
Järvsöfaks har sprungit in drygt 17 miljoner kronor!

I ett par månader har folk från Tingsrydstravet arbetat för att locka Järvsöfaks till sin mile-bana och nu har man alltså lyckats. Tingsrydstravet är ju norra Europas enda travbana som mäter 1609 meter och kallbod, ja dom finns ju i norra Europa.

Vilka som Järvsöfaks möter är inte klart men hästens tränare och kusk, Jan-Olof Persson ska försöka skaka fram några konkurrenter från både Norge och Finland.

Vinnare i detta unika kallblodslopp får 50.000 riksdaler och lika mycket om man lyckas slå världsrekord. Tingsryd vill ju gärna profilera sig om rekordbana.

Järvsöfaks har ju blivit något av travsportens ikon, hela trav-Sveriges kelgris med sina långa vinstsviter. Den 11 december 2004 slog han på Bergsåker världsrekord med 39 raka segrar. I juli 2005 slog han den norske Spikelds gamla hastighetsrekord på 1.640 m med tiden 1.17.9. Han är hingst och blev Årets Häst 2003, 2004 och 2005.  

Bert Augustsson
bert.augustsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista