28-åring dömd för mord

Den 28-årige man som sköt ihjäl en 33-årig man, som ursprungligen kommer från Växjö kommun, på järnvägsstationen i Nyköping i februari har dömts för mord och grovt vapenbrott.

Orsaken till mordet var svartsjuka. 28-åringen hade haft en relation med en kvinna i ungefär ett år när hon bröt förhållandet, efter att hon träffat 33-åringen.

Sedan en tid tillbaka hade 28-åringen kartlagt 33-åringens rutiner och planerat att döda honom. Han visste att 33-åringen varje dag pendlade mellan hemmet i Stockholm och arbetet i Nyköping.

På morgonen en dag i februari klev de båda männen på samma tåg i Stockholm. Med sig ombord hade 28-åringen en väska där han gömt ett avsågat jaktgevär.

Mannen sköts i huvudet mitt i morgonrusningen inför ögonen på många tågresenärer som fanns på perrongen och chockades svårt, några sprang i panik ner på spåret. Vittnena till mordet fick hjälp av kommunens krisgrupp.

Enligt domstolen var attacken mot 33-åringen noga planerad och dådet kan inte rubriceras som något annat än mord. Tingsrätten i Nyköping dömer mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Mannen dömdes även att betala drygt 264 000 kronor i skadestånd till offrets anhöriga.