Kritik mot att tidningen Klartext läggs ned

Landstingets tidning Klartext, som riktar sej till personer med lässvårigheter, läggs ner med kort varsel efter nästa nummer. Orsaken är att Landstinget vill spara pengar.

Kennerth Björn som är ordförande för FUB, föreningen för utvecklingsstörda barn och vuxna  i Växjö är kritisk till att Klartext försvinner.

- Det är illavarslande, säger han till SR Kronoberg.

Tidningen har givits ut av Landstinget sedan 1993 i samarbete med flera kommuner i Kronoberg men Ingrid Persson som är informationschef på Landstinget kommer nu istället att satsa Klartext resurser på att få ut mer lättläst information via en hushållstidning som kommer två gånger om året och i den årliga landstingskatalogen. Därtill vill hon satsa på mer på lättläst på hemssidan. Hur mycket pengar som landstinget sparar genom att lägga ner Klartext är oklart men Ingrid Persson menar att landstinget genom den här satsningen når alla 89000 hushållen i Kronoberg till skillnad från Klartext som bara kommit ut i 250 exemplar sex gångner om året.

Men Kennerth Björn, ordförande för FUB i Växjö och som också sitter i styrelsen för handikapssrörelsens idé och kunskapscentrum protesterar mot nedläggningen, för trots att Klartext bara kommit ut i 250 exemplar sex gånger om året så har den varit viktig både vid högläsning och som diskussionsunderlag på institutioner för funktionshindrade.

- Vi kommer att gå vidare med det här, säger han.

Gustaf Klarin
gustaf.klarin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista