Ministerlöfte om telefon strandade i domstol

För ett år sedan så lovade jordbruksminister Eskil Erlandsson att han skulle garantera att alla på landsbygden får rätt till fast telefoni om borgarna vann valet. Men i Ulfsryd så har företagaren Dag Runesson fått beskedet att Telia ska införa ett så kallat fast mobilnät om tre månader.

Därför är han tveksam till om vallöftet kommer att infrias.

- Det är kanske svårt att förstå hur bråttom det är när man själv inte är drabbad, säger han till SR Kronoberg.

Byn Ulfryd utanför Tingsryd är ett exempel på platser i länet där Telia vill ersätta sitt telenät med så kallad fast mobiltelefoni, vilket innebär att alla samtal går genom mobilnätet istället för trådnätet. Telia hävdar nämligen att en av fördelarna är att man då inte riskerar teleavbrott på grund av att ledningar blåser ner när det stormar.

Men deras kunder på landsbygden i Kronoberg är inte övertygade om det fasta mobilnätets förträfflighet och kritiken har varit massiv i över ett år. Man har bland annat kritiserat att mobiltäcknignen inte alltid är tillräcklig, befarat högre kostnader och att man måste välja Telia som operatör. Vare sig man vill eller inte.

Eskil Erlandsson, som idag tituleras som jordbruksminister, garanterade att fast telefoni skulle finnas till alla på landsbygden. Detta har nu förvandlats till hänvisningar om pågående rättsprocesser och att frågan om telenätet inte längre ligger på jordbruksministerns bord.

- Nej nej, frågan ligger hos rättsinstansen nu och den praktiska tillämpningen ligger hos infrastrukturministern, säger Eskil Erlandsson till SR Kronoberg.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".