Dödsfall på järnvägsområdet i Markaryd

En 21-årig man i Markaryd omkom natten till fredag i en olycka på järnvägsomådet i Markaryd.

Enligt Jonas Bengtsson på Banverket så dog 21-åringen när han tillsammans med en yngre kamrat skulle gena över bangårdern genom att klätrra genom ett stillastående godståg. Av okänd anledning klättrade 21-åringen upp på taket på en av vagnarna där han kom för nära tågets kontaktledning.
När Banverkets personal arbetar har de ett säkerhetsavstånd till kontakledningen på 1, 4 meter. Orsaken är att spänningen i ledningen, 16.000 volt, är så hög att strömmen kan överföras till kroppen genom luften i en så kallad ljusbåge.

2005 dog tre personer i Sverige efter att de kommit för nära tågens konkatledningar. Förra året dog en person och med Markarydsolyckan i natt så har hittills i år två människor dött sen de fått ström i sig från tågens kontaktledningar.

Det är förbjudet att beträda spåromdråden och Banverket arbetar bland annat med med skyltar och staket för att förhindra olyckor. Men ännu är det oklart om banverket borde gjort ytterligare något för att förhindra dödsolyckan i Markaryd.

Gustaf Klarin
gustaf.klarin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".