Lessebo trotsar länsrättsdom Betalar ut dom 23 miljonerna

Lessebo kommun struntar i Länsrättens dom som satte stopp för utbetalningarna på 23 miljoner kronor till Kosta Köpmanshus, som ägs av kommunen och New Wave Group.

På tisdagen betalades pengarna ut, vilket står helt i strid med utslaget i länsrätten.

Det meddelade det socialdemokratiska kommunalrådet Monica Widnemark på en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

Att gå in med dom här pengarna från kommunens sida vore att gynna en enskild näringsidkare vilket strider mot lagen anser länsrätten.

I vintras beslutade kommunfullmäktige i Lessebo att skjuta till ytterligare 23 miljoner kronor i Kosta Köpmanshus där kommunen äger 51 procent av aktierna och företaget New Wave Group resterande 49. 

Pengarna skulle bland annat användas till en satsning på fler butiker, en saluhall och ett hotell i Kosta.

Men beslutet överklagades till länsrätten som alltså satte stopp för utbetalningen.

Domstolens bedömning är att det skulle gynna en enskild näringsidkare, vilket strider mot lagen.

Men det anser inte kommunledningen och det socialdemokratiska kommunalrådet Monica Widnemark.

- Vi har en annan uppfattning än Länsrätten, säger Monica Widnemark. Det här är ett samarbetsprojekt som gynnar kommunen och dess invånare. Många näringsidkare är inblandade, långt ifrån bara New Wave Group AB. Nya arbetstillfällen skapas och folk står i kö för att hitta en bostad i Kosta.

- Vi tror att vi får rätt i Kammarrätten och överväger därför att överklaga Länsrättens dom, men experter säger att det kan ta flera år att få vår sak prövad där, så länge hinner vi inte vänta.

- Att stoppa mitt i satsningen skulle vara förödande för de investeringar som gjorts. Det är med stor vånda och efter moget övervägande som vi nu fullföljer kommunfullmäktiges beslut och överför de 23 miljonerna till vårt samägda fastighetsbolag.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".