Nytt projekt ska rädda liv

I början av nästa år räknar man med att projektet I väntan på ambulans, IVPA, ska ha dragit i gång i länet. Då ska räddningstjänsten larmas till vissa olycks- och sjukdomsfall och där få ge vissa livräddande behandlingar i väntan på ambulans.

Ett första avtal inom projektet väntas man teckna i augusti/september mellan landstinget och Wärends räddningstjänst, men därefter ska liknande avtal kunna göras med räddningstjänsten i resterande kommuner.

Avtalet innebär att räddningstjänsten ska larmas vid vissa olycks- och sjukdomstillfällen där de kan hinna fram före ambulansen. På plats ska de få ge livräddande behandling med hjärtmaskin, sk defibrillator, och de ska också få ge syre, allt i väntan på att ambulans ska hinna fram.

Det här projektet, I väntan på ambulans, har sedan länge varit igång inom andra län. I Landstinget Kronoberg har man ett längre tag diskuterat om huruvida det är något som ska startas här, och nu i höst ser alltså det första avtalet ut att kunna undertecknas. Men om än avtalet skrivs under i höst dröjer det till början av 2008 innan de första räddningstjänststyrkorna får och kan ge livräddande insatser:

– Det tar några månader innan vi köpt all utrustning och gett brandmännen den nödvändiga utbildningen. Men i början av 2008 räknar jag att de första är igång. Och sedan kommer ju de övriga igång successivt under ett par års tid. Men under 08-09 tror jag att all räddningstjänst i länet ska kunna vara med om de vill, säger Sture Andersson.

Om all länets räddningstjänst väljer att bli delaktiga i IVPA, räknar man med en total årskostnad på 2,5 miljoner kronor. En kostnad som på något sätt ska delas mellan kommunerna och landstinget. Och Sture Andersson tror att det är väl investerade pengar.

– Dels kan detta system rädda liv, men också skapa ökad trygghet bland befolkningen på främst landsbygden. Om detta fyller den nyttan, så råder det ingen tvekan om att denna kostnad är en ganska ringa summa, säger han.

Josefin Warg
josefin.warg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".