Länsstyrelsen saknar integrationsansvarig

Från och med den 1 juli har länsstyrelsen uppdraget att ta fram platser för flyktingar i kommunerna. På grund av att flyktingströmmen till Sverige nu är rekordstor är behovet av platser mycket stort, men trots den här situationen så har länsstyrelsen i Kronoberg fortfarande ingen som ansvarar för dom här frågorna.

Från och med den 1 juli ska Länsstyrelsen ha tillsatt en integrationssamordnare som har i uppgift att ordna platser för flyktingar ute i kommunerna.

Men någon samordnare finns ännu inte i länet. Trots att antalet flyktingar med uppehållstillstånd räknas blir rekordstort i år, omkring 30 000 i hela landet enligt myndigheternas beräkningar.

Sivert Eklund som är tillförordnad landshövding i Kronoberg, förklarar att anledningen till att en integrationssamordnare inte satts in än är att det från början berodde på ren okunskap om hur tjänsten skulle tillsättas - vilket då tog tid.

I slutet av nästa vecka ska det dock finnas en integrationssamordnare, enligt Siwert Eklund.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".