Stora löneskillnader mellan länets kommunalråd

Det skiljer mer än 11 400 kronor i månaden mellan det bäst och den sämst betalda kommunalrådet i Kronobergs län. Det visar en kartläggning av alla kommunstyrelseordförandes arvoden i hela Småland och Blekinge som Sveriges Radio gjort.

Hur mycket en kommunstyrelseordförande har i stora drag beror på hur stor kommun det handlar om. Bäst betalda kommunstyrelseorföranden i Kronobergs län är moderaten Bo frank i Växjö - som har 46 800 kronor i månaden. Näst bäst arvoderad är centerpartisten Carina Bengtsson i Ljungby med 43 400.

Sämst betald i länet är alltså Lena Carlsson i Uppvidinge som har 35 400 kronor i arvode i månaden. Och glappet mellan hennes arvode och den näst sämst betlada är ganska stor för Monica Widnemark i Lessbo tjänar nästan 3 500 kronor mer. Ännu större blir glappet om man jämför med Bo Frank i Växjö - som alltså tjänar nästan 11 500 kronor mer i månaden.

I Uppvidinge kommun har det ofta förekommit diskussioner kring arvodet - och trots att kommunen har det lägsta i Kronobergs län så har det funnits förslag på att sänka summan.

I jämförelse med övriga i Smålands län och Blekinge län så hamnar ordförandena i Kronobergs län någonstans i mitten . Bäst arvoden har dom i Blekinge och sämst i Kalmar län.

Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".