Stor efterfrågan på ekologisk mjölk - kris i lantbruket

Den växande efterfrågan på ekologisk mjölk har gjort att lantbrukarna inte hinner med. Rekrytering av nya leverantörer av kravmärkt mjölk går inte tillräckligt snabbt för att täcka den ökade efterfrågan - trots god lönsamhet.

I Kronoberg finns just nu åtta mjölkleverantörer som har kravmärkt produktion, vilket är få i jämförelse med andra län i landet. Enligt Blekinge-Kronobergs Husdjurstjänst var under förra året ca 2,5 % av den leverade mjölken i regionen ekologisk. En orsak till att ekoproducenterna är så få kan förklaras av att Arla främst rekryterat från områden som legat nära mejerierna, för att att minimera transportkostnaderna.

Rådgivare ihop med Blekinge-Kronobergs Husdjurstjänst försöker uppmuntra fler till att ansluta sig till ekologiskt lantbruk. Det finns ett intresse för att bedriva ekologisk mjölkproduktion och ett par nyrekryterade gårdar ska vara klara till 2010. Enligt regelverket för KRAV tar det två år innan man är godkänd. Detta p.g.a. att växtodling tar två år samt en sex-månadersperdiod för förändring av djurhållningen. På längre sikt kan det bli brist på ekoproducenter då efterfrågan snabbt ökar och nyrekryteringen av producenter inte går i samma takt.

Daniel Westerberg

daniel.westerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".