Lessebo - en skuldsatt kommun redan före lånet på 23 miljoner till Kosta Köpmanshus

Ledande politiker och tjänstemän i Lessebo kommun varnades nyligen av en inhyrd ekonomisk konsult för att låna mer pengar på grund av det ekonomiska situationen i kommunen.

Trots det gick den socialdemokratiska kommunledningen till banken och lånade ytterligare 23 miljoner kronor för att bland annat finansiera det uppmärksammade hotellbygget i Kosta.

- Man kan inte agera så här när det handlar om så stora belopp.

Det säger Mikael Sabel som är moderat oppositionspolitiker i Lessebo.

Lessebo kommun har blivit allt mer beroende av lånade pengar för sina insvesteringar. Soliditeten, det vill säga, kommunens ekonomiska stabilitet, har minskat med hela 40 procent sedan början av 2000-talet.

Under våren har de ledande politikerna och tjänstemännen gått en utbildning, där en inhyrd konsult från en välrenommerad revisionsbyrå gav ett tydligt råd.

- Att inte investera mera eller låna mera, säger Göran Jörgensson, ekonomichef i Lessebo.

Men den socialdemokratiska kommunledningen gick ändå till banken och lånade mer pengar. 23 miljoner kronor som förts över till Kosta Köpmanshus. Ett bolag som ägs gemensamt av Lessebo kommun och den numera riksbekante mångmiljardären och entreprenören Torsten Janssons New Wave Group.

Det här har dömts ut av Länsrätten som anser att kommunen ägnat sig åt olagligt gynnande av en enskild företagare.

Men kommunen har lagt ut drygt 37 000 kronor på köp av goda juridiska råd och domen är nu överklagad.

De utbetalade pengarna, ja, dom sägs var en förutsättning för att förverkliga en investering i bland annat ett hotellbygge och en glasbar i Kosta för runt 300 miljoner kronor.

Dessutom, upplägget på just det här lånet, det är i det närmaste riskfritt och ska inte belasta den övriga kommunala verksamheten, hävdar kommunledningen.

Avkastningskrav och löften från Torsten Jansson om säkra hyresintäkter under tio år och framför allt beräkningar av ökade skatteintäkter när kommunen expanderar är utgångspunkten.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista