Backe klar för Manchester City

Sent på lördagen blev det officiellt klart - den förre Östertränaren Hasse Backe som även fortsättningsvis ska fungera som bollplank åt Öster blir ny hjälptränare åt Sven-Göran Eriksson i den engelska klubben Manchester City.

- Jag har känt Hans väldigt länge och erbjöd honom jobbet, men eftersom han varit manager tidigare var jag inte säker på att han skulle ta det, säger Eriksson till Manchester Citys hemsida.

- Det är bara att önska honom lycka till och de får ju en fantastiskt bra tränarduo, säger Ludwig Ernstsson som själv spelat i Öster med Hasse Backe som tränare.

- Helt plötsligt har de skapar ett nytt fans i mig, säger han.

Men Ludwig Ernstsson blev förvånad över beskedet.

- Ja, att han ska bli andretränare förvånar mig lite, han har alltid varit en kille som varit en driven förstacoach.

Det var efter flera dagars spekulationer kring vem Svennis skulle knyta till sig som assisterande tränare i sin nya klubb Manchester City som det sent på lördagseftermiddagen officiellt tillkännagavs att Hasse Backe skrivit på för klubben.

Den förre Östertränaren ska leda laget tillsammans med Svennis och hans ständige följeslagare Thord Grip.

Hasse Backe har en lång meritlista bakom sig i fotbollssammanhang. Han har tränat lag i både Sverige, Danmark, Norge, Östterrike och Grekland. Öster tränade han i nästan fem år i början av 90-talet och tog klubben tillbaka till allsvenskan efter bara en säsong.

Och Ludwig Ernstsson säger att tydligheten är hans största styrka som tränare.

- Han får alla att förstå exakt vad det är han är ute efter och dra åt samma håll, det är hans absoluta styrka, säger han.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".