Milan Junior Camp i Växjö sparkas igång

I dag startade fotbollslägret Milan Junior Camp i Växjö för ungdomar i åldern 8 till 16 år. Det är en fotbollsskola som arrangeras av den italienska storklubben AC Milan.

169 ungdomar från såväl Växjötrakten som från Göteborg och Falun deltar på lägret. Iklädda Milans färger, svart och rött, kommer de träna i dagarna fem på Värendsvallen, ledda av italienska tränare och svenska hjälptränare.

En som är med på lägret är 8-åriga Aurora Aksell från Nöbbele i Växjö kommun. Fotbollsproffs är ett av hennes drömjobb:

- Jag älskar fotboll jättemycket! Så det är bäst att spela mycket när man är liten, säger hon.

Men av de 169 deltagarna är bara 17 stycken tjejer, det vill säga drygt 10 %. Att jämföra med liknande läger som hållits i Umeå och Västerås där 30 respektive 20 % var tjejer.

- Det är tråkigt. Vi kanske inte har lyckats nå ut nog med att lägret även riktar sig till tjejer. Men av erfarenhet av lägrena på de andra orterna så vet vi att det även lockar tjejer, så jag hoppas att det ska attrahera fler tjejer nästa år om det blir läger här även då, säger Albert Hahn som är projektledare för lägret.

Josefin Warg
josefin.warg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".