Inga mål men en poäng för Öster

Öster är fortfarande utan seger på hemmaplan i seriespelet i år. Måndagskvällen gav 0-0 mot Enköping men Öster visade i vart fall upp betydligt bättre spel och vilja än tidigare. Dessutom fick Öster sin målvakt Robin Malmqvist skadad men 17-årige debutanten Johan Åkerdahl höll alltså nollan!

Den första kvarten var olycklig för Östers del, trots att laget dominerade spelet totalt. Men i den nionde minuten nickade Freddy Borg i ribban och bara fyra minuter senare blev målvakten Robin Malmqvist liggande efter en kollision med Enköpings Vitalij Gussev. Robin Malmqvist fick skador i ansiktet och röntgades under måndagskvällen på Växjö lasarett.
Blott 17-årige Johan Åkerdahl fick hastigt hoppa in i Östers mål, han fyller år den 26 juli och firade sin 18-årsdag i förtid med att hålla rent i sitt mål. Bland annat boxade han undan bollen hårt trängd 20 minuter före slutet. Liksom de andra ingripandena var där debutanten säker.

Målvaktsskada igen
40 minuter efter skadan på Robin Malmqvist var det Enköpingmålvakten Nicklas Berghs otur att bli skadad. I en duell med Helgi Danielsson skadade han sin vänstra axel och Ludwig Bergström ersatte. Därmed uppstod den unika situationen med det två målvaktsbyten i samma match.

I den första halvleken hade Enköping en målchans. Öster hade enligt den officiella statistiken elva avslut men sanningen att säga hamnade bara ett av dem på mål. Men visst skulle Helgi Danielssons chans från åtta meter i alla fall gått på mål.
Efter pausen dominerade Öster inte lika kraftigt som i den första men hann ändå med att bränna några utmärkta målchanser. Helgi Danielsson hade två frilägen till, Ryan Johnson två och Fredrik Gustfson sköt ett kanonskott i stoplens utsida. Mot det kunde ett stundtals stabbigt Enköping ställa ett par halvchanser.

500 mållösa minuter
I och med den mållösa måndagsmatchen har Öster inte gjort mål på 500 spelade superettanminuter på Värendsvallen i år. Enda målet i serien i år kom i förlustmatchen mot Häcken i premiären, 1-2.
Men matchen mot Enköping visade trots allt upp ett förbättrat Österspel, både vad gäller inställning och förmågan att komma till avslut. Nu fattas ”bara” att få avsluten på mål och naturligtvis i mål också.
- Jag är nöjd med vår offensiv den här gången. Men inte med att vi misslyckades med att göra mål, sa Östers tränare Giles Stille efter matchen.
Öster ligger fortfarande näst sist i serien, på nedflyttningsplats. Det är två poäng upp till laget ovanför strecket, Jönköpings Södra.

sporten.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".