Växjöhem får inte vara bank

Bostadsföretag får inte låna pengar av sina hyresgäster.

Det anser Finansinspektionen som nu kräver att fyra småländska bostadsbolag lägger ner sin bankverksamhet. Växjöhem är ett av bostadsbolagen.

Fyra bostadsbolag i Småland har låtit hyresgäster öppna sparkonton. Och räntan har använts för att sänka hyran för hyresgästen. Men Finansinspektionen säger nu nej till konstruktionen. Bostadsföretagen är inga banker och får enligt lag inte driva bankverksamhet.

Finansinspektionen kräver nu att Byggebo i Oskarshamn AB, Mönsterås Bostäder AB, Växjöhem AB och Bostadsaktiebolaget Vätterhem i Jönköping avvecklar sin låneverksamhet inom sex månader.

Enligt Finansinspektionen skulle konstruktionen vara tillåten om bostadsbolagen var registrerade som inlåningsföretag. Men ett inlåningsföretag får ta emot högst 50 000 kronor från en konsument. De fyra bostadsbolagen har meddelat Finansinspektionen att den låga beloppsgränsen gör verksamheten meningslös. (TT)

nyheter.kronoberg@sr.se 

20070717T104137+0200

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".