Mobbad elev saknar uppföljning från kommunen och skolan

En elev som mobbades i skolan är upprörd till att skolan och kommunen inte följt upp hennes fall. Tre år har gått sedan hon bytte skola för att hon mobbades och fortfarande har hon inte hört av varken skolledningen eller kommunen för någon uppföljning - ingen ursäkt för dåliga ingripanden, inga frågor hur hon mår, inga frågor om vad som kunde gjorts annorlunda.

När Jennifer Åberg gick i nian på Gemöskolan i Älmhult år 2004 blev hon plötsligt mobbad av hela sin klass och hon kände inte heller något stöd av lärarna eller skolledningen. Med bara 14 veckor kvar av nian bytte hon till slut skola och började på Linnéskolan.

Och i dag, tre år senare, har hon fortfarande inte hört av varken Gemöskolan eller kommunen för någon uppföljning. Men Jennifer Åberg tycker att de har ett ansvar att höra av sig.

- Det som hände var till stor del skolans fel. De kunde ha hanterat situationen annorlunda och därför tycker jag att de är skyldiga mig ett avslut och kanske en ursäkt. Och ett avslut skulle göra att jag kunde gå vidare helt och må bättre, säger Jennifer Åberg.

Bodil Hansen, ordförande i utbildningsnämnden i Älmhult, kan inte kommentera enskilda ärenden men hon säger att det är skolans ansvar att sköta ärenden som rör mobbning, inklusive att göra uppföljningar. Men Gemöskolans rektor vill inte lämna någon kommentar när vi ringer upp henne.

Alla skolor har i dag antimobbingsplaner av något slag. Anne Hallberg, nytillsatt chef för utbildningsförvaltningen i Älmhult, vet inget om just Jennifers ärende men enligt henne finns det inget lagstadgat krav på just uppföljningar i liknande ärenden.

Men Anne Hallberg ska i sitt jobb se över bland annat antimobbningsplanerna och hon tycker att det är viktigt att göra uppföljningar. Både för kommunen och skolans skull som kan lära sig något men också för de utsatta elevernas trygghet och hälsa.

Josefin Warg
josefin.warg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".