Åklagare efter skadeståndskrav på halv miljon: - Det här är inte bra

En brottsutredning i Växjö tog så lång tid att brottet hann preskriberas. Det har resulterat i ett skadeståndskrav på drygt en halv miljon kronor, som Sveriges Radio Kronoberg rapportedade om under onsdagens sändningar.

Christer Johansson som är chefsåklagare i Växjö säger att detta inte alls är bra.

- Det är naturligtvis otillfredställande att det tagit så lång tid, säger han till SR Kronoberg.

Det är en 31-årig före detta flygplatskontrollant i Växjö som nu vänt sig till Justitiekanslern, JK, med ett skadeståndskrav på 525 000 kronor. Anledningen är att en brottsutredning mot honom om våldsamt motstånd tog så lång tid att brottet blev preskriberat.

Den utdragna processen innebar för 31-åringen att han förlorade jobbet och att han sen också haft svårt att få nya jobb som han sökt, skriver han i sin redovisning till JK.

Rättsprocessen mot 31-åringen har inte lett fram till någon fällande dom då brottet alltså blivit preskriberat. Men han anser att han blivit straffad ändå eftersom han har haft stora problem att försörja sig under en lång tid på grund av det som hänt. Det är den förlorade arbetsinkomsten som han nu begär skadestånd för.

Christer Johansson säger också att det är bra att folk som känner sig orättvist behandlade säger ifrån.

Daniel Westerberg
daniel.westerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".