Svårare få välja präst till begravningen

De senaste åren har det blivit allt svårare för familjer vars anhöriga har gått bort att själva få välja vilken präst de vill ha på begravningen.
Sen staten och kyrkan skildes åt har kyrkan stramat upp gränserna mellan pastoraten och församlingarna och prästerna ska helst bara arbeta i den egna församlingen. Det här innebär att anhöriga ibland blir hänvisade till en präst som de varken känner eller vill ha, för om prästen inte arbetar i den församling där den avlidne har bott, så blir svaret oftast nej. Både anhöriga, kyrkogårdspersonal och begravningsbyråer har reagerat över det här och krematoriemästaren Raimo Salminen i Växjö vill nu att kyrkan tänker mer på de anhöriga och river ner de gränser man byggt upp. Men Åke Roxberg, som är kyrkoherde i Teleborgs församling, upplever inte att det skulle vara svåra att välja präst nu, jämfört med för några år sedan. -Man har full frihet att önska den präst man vill ha, men ibland går det inte att tillgodose alla önskemål, säger Roxberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".