Älmhults kommun borde ha hört av sig till mobbad flicka anser Skolverket

Älmhults kommun har agerat anmärkningsvärt, säger Barn- och elevombudsmannen på Skolverket, Lars Ahrenius, om kommunens agerande mot 19-åriga Jennifer Åberg som utsattes för svår mobbing när hon gick i nionde klass.
Trots att både ansvariga tjänstemän och politiker väl känner till hennes fall, så har ingen hört av sig till henne.

Jennifer Åberg är i dag 19 år och har bland annat gjort en uppmärksammad och prisbelönt film om den mobbing hon utsattes för.

Åberg bytte skola med 14 veckor kvar av nian, för att komma ifrån mobbarna och klara av att avsluta det sista året i grundskolan. Men hon saknar fortfarande en sak i sin bearbetning av mobbingen - och det är att inga ansvariga politiker eller tjänstemän hört av sig till henne efter skolbytet.

- Det som hände var till stor del skolans fel. De kunde ha hanterat situationen annorlunda och därför tycker jag att de är skyldiga mig ett avslut och kanske en ursäkt. Och ett avslut skulle göra att jag kunde gå vidare helt och må bättre, säger Jennifer Åberg.

Just kontakten med elever som varit utsatta för mobbing har stor betydelse, inte bara för eleven själv, utan också för det förebyggande arbetet, anser Lars Ahrenius på Skolverket.

Daniel Westerberg
daniel.westerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".