Hedersvåld - inget för kommunerna

Regeringen satsar 50 miljoner kronor på insatser mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld.

Men i Kronobergs län har kommunerna visat ett så svalt intresse för den här problematiken att dom pengar som delades ut redan förra året fortfarande finns kvar.

Pengarna administreras av länsstyrelsen.

Bara en mindre summa av dom 500 000 kronor som länsstyrelsen i Kronoberg fick förra året har delats ut.

Det innebär att Kronoberg utmärker sig i förhållande till andra länsstyrelser genom att inte få en enda krona när regeringen nu delar ut nya pengar - totalt 13 miljoner kronor till landets länsstyrelser för insatser mot hedersrelaterat våld.

Grannlänen får hundratusentals kronor.

Pengarna ska bland annat användas till utbildning och förebyggande insatser mot mäns våld mot kvinnor.

- Att bekämpa mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck är en prioriterad fråga för mig och för regeringen, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

- Poliser, förskollärare, lärare, socialarbetare och andra får, genom dessa viktiga uppdrag, redskap för att identifiera, förebygga och åtgärda våldsproblematik.

Den största kommunen i länet, Växjö, tillhör dom som inte sökt några pengar för insatser mot hedersrelaterat våld.

Moderaten Willemo Carlsson, som är ordförande för nämnden för arbete och välfärd, säger till Sveriges Radio Kronoberg att hon beklagar att kommunen missat den här möjligheten men att hon inte vet varför och att hon ska ta upp frågan med sin förvaltning.

- Men vi har inte varit overksamma. Det här är en fråga som vi diskuterat med andra jämnstora kommuner för att hitta en lösning, säger hon.

Tingsryd är den enda av länets kommuner som sökt pengar till insatser som ska motverka hedersvåld, runt 30 000 kronor.

Resten av potten från förra året på en halv miljon kronor finns alltså kvar.

nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".