Germundsson försvarar Markaryds nya e-postpolicy

Det kristdemokratiska kommunalrådet i Markaryd, Bengt Germundsson, uppmanar nu de av kommunens anställda som inte godtar kommunens policy om e-posthantering, att söka sig till andra arbetsgivare.

Markaryds kommun har nämligen, som nyheterna tidigare rapporterat om, blivit anmälda till Justitieombudsmannen, JO, efter kravet att de kommunanställda ska gå med på att deras e-post ska få läsas och kontrolleras av kommunen redan efter ett dygns frånvaro.

Kommunen hävdar att anledningen till dom nya e-postrutinerna är att man vill att offentliga handlingar ska registreras på ett korrekt sätt.

Men alla anställda är inte positiva till den nya rutinen och i veckan så anmäldes Markaryds kommun till Justitieombudsmannen. Bland annat med hänvisning till att det är en kränkning av den personliga integriteten att låta kommunen gå in och läsa även ens privata e-post.

Men det argumenent har Bengt Germundsson inte någon förståelse för:
- Privata mail får man göra på sin privata dator, säger han.

Tidigare fall har enligt JO slagit fast att en myndighet ska se till att dom anställdas e-post är tillgängligt även vid frånvaro. Samtidigt menar JO att en myndighet aldrig kan kräva att man ska skriva under en fullmakt, som man nu gör i Markaryd.
Bengt Germundsson säger till Sveriges Radio Kronoberg P4 att han är säker på att kommunen får rätt hos JO.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".