Instängda tjurar - en växande produktion

Sprätthöns och kor på grönbete. Det är sinnesbilden för många konsumenter. Men många av djuren inom köttindustrin i Sverige, tjurarna, de är instängda hela livet och får aldrig komma ut och se ett enda grönt grässtrå. Detta är också en produktion som växer.

I Ramnåsa utanför Dädesjö levererar Andreas Gustafsson omkring 120 tjurar varje år, och håller nu på att expandera.

I ladugården står det 8 tjurar i varje box. De har cirka 3 kvadratmeter var att leva på.  Växer det gör de, uppemot 2 kilo om dagen. När de är 14 månader gamla har de vuxit till cirka 600 kilo och är färdiga för slakt.

- Det är en lönsam och mindre arbetskrävande produktion jämfört med till exempel mjölkproduktion, säger Andreas Gustafsson.

Han är inte ensam om att expandera. Några siffror på hur många som har tjurar i Kronoberg finns inte, men både Länsstyrelsen och Kronobergs nötköttsproducenter, där Andreas Gustafsson är ordförande, gör bedömningen att det skett en ökning de senaste fem åren.

Till skillnad från all annan boskap finns inga krav på att just tjurar ska få gå ut på bete, och det innebär att merparten av de djur som går till slakt lever sina liv inomhus och aldrig får se ett enda grönt grässtrå. 

- Det är priset konsumenterna får betala i jakten på billig mat, säger Andreas Gustafsson.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".