Växjö - en stad i mörker

Sommar men ingen sol.

Det gäller i allra högsta grad i Växjö som hamnar i botten av solligan.

Årets sommar ser ut att nå bottennoteringar vad gäller antalet soltimmar. Men nu mattas regnandet av något.

Hittills i sommar, under juni och juli, har Visby fått mest sol med 438 timmar. Tvåa är Ölands norra udde med 373 timmar och sist i solligan ligger Växjö med hittills 325 soltimmar, nästan 100 timmar mindre än vad som räknas som normalt för perioden. Lika illa är det i Lund med 342 timmar mot normala 458. I norra Sverige ligger soltimmarna på normalnivå.

Temperaturerna i landet har hållit sig inom vad som räknas normalt, och även om nederbörden har varit kraftig så slår den inga rekord.

Efter helgens regnoväder i södra Sverige ser det enligt SMHI inte heller ut som om bättre väder är på gång.

-Det kommer att vara fortsatt halvkasst åtminstone tio dagar framåt, säger meteorolog Eva Brokhöj på SMHI i Norrköping.

Räddningstjänsten i Karlshamn tog emot ett 40-tal larm bara under förmiddagen på måndagen. Men vid ovädret för två veckor sedan kom fler larm, enligt insatschef Mats Berglund.

-Då höll det i och för sig på i tre dygn, så det var kanske därför. Det är ju en del enskilda som skaffat sig pump till den här gången så beredskapen är något bättre, men långt ifrån alla resonerar så, säger Berglund till TT.

Det har varit översvämningar både inne i Karlshamns tätort och på Listerlandet vid Sölvesborg, främst eftersom dessa platser ligger mycket lågt.

I Ljungby har det kommit 55 millimeter regn, men räddningschef Ola Johannesson tycker att läget är under kontroll.

-Det har inte varit så farligt, vi har varit ute på tre larm. Vi hade ju våra svåra översvämningar 2004, så folk har lärt sig sedan dess och har en egen beredskap, säger Johannesson.

Enligt Mats Berglund ska räddningstjänsten i Karlshamn diskutera med flera kommuner i Blekinge hur översvämningar i bostäder ska kunna undvikas vid liknande regnoväder framöver. SR Kronoberg/TT

nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".